V-Day är här! It’s time to rise and shine!

One Billion Rising- rörelsen fick sin början av det förkrossande faktum att var tredje kvinna i världen blir offer för våld eller våldtäkt under sitt liv. Detta betyder över en miljard kvinnor och flickor. Därför ordnas det idag inte bara vanliga V-Day evenemang, utan en global protest, revolution, demonstration. En miljard reser sig för de som blivit nedslagna. En miljard säger nej till våld mot kvinnor (och män). En miljard dansar.

I Helsingfors kan man delta
a) på Glaspalatsets gård kl. 11-14. Där hålls tal och uppträdanden (bl.a. Silvia Modig och Paavo Arhinmäki).
b) vid Riksdagshuset kl. 17-18. Där är fokuset mer på fri dans och demonstration.
c) på Kokoteatteri kl. 18 där Vaginamonologerna läses på finska (och en på svenska) av finländska kändisar (bl.a. Lotta Backlund och Kike Elomaa). Mer info om t.ex. biljetter finns här.
d) på Lava-Klubi kl. 19-02 där Vaginamonologerna också läses (av bl.a. Iida Kuningas), men kvällen utmynnar i en queerclubnatt.

Vaginamonologerna läses i alla fall också i Åbo och i Björneborg läses ett annat av Eve Enslers verk. One Billion Rising evenemang ordnas i Kolari, Björneborg, Tammerfors, Åbo, Ekenäs och ja, Helsingfors.

Vilken explosion! Två år sedan var det två evenemang i hela landet, varav vi var det ena. Och nu… Så fantastiskt! Victory over violence!

Please like & share:

Lämna en kommentar