Workshop 2 med Acceptans – ikväll!

Ikväll kl. 18 på Eriksgatan 8 har vi vår andra workshop med Acceptans. Vi läser upp första versionen av manuset och samlar in respons genom DasArts Feedback Method. Tänk att vi redan kommit så långt!

Här är en smakbitav dialogen vi jobbar med nu:

BELLA

Solen skiner, fåglarna kvittrar. Och vad varmt det är!

LARA

Jo. Fast nu blev jag plötsligt osäker på om jag lämnade på spisen där hemma?

BELLA

Hade du lagat mat just innan eller?

LARA

Nå, nä… men man vet ju aldrig?

BELLA

Nja, då verkar det ju ganska osannolikt faktiskt. Allt är säkert ok!

LARA

Ja, du har säkert rätt.

Vi söker en producent!

Teater Hekate är en fri teatergrupp baserad i Helsingfors och verksam sedan 2011. Vår verksamhet består av föreställningar som vi själva skriver och sammanställer i en kollektiv process.
Vi söker nu en producent för vår kommande föreställning med arbetsnamnet “Bara noja, paranoia”. Föreställningen görs i samarbete med Psykosociala förbundet och har planerad premiär november 2019. Efter det är det tänkt att föreställningen ska turnera och kunna beställas av föreningar, organisationer och institutioner som arbetar med psykisk hälsa i Svenskfinland.

Som producent kommer du att arbeta med att marknadsföra och sälja den aktuella föreställningen. Du är en engagerad och fördomsfri person med intresse för teater och frågor gällande psykisk ohälsa. Vi hoppas hitta dig som har erfarenhet av:

– försäljning och marknadsföring av teaterföreställningar/kulturevenemang
– ekonomihantering
– stort plus om du har erfarenhet av filmning och redigering (föreställningen kommer att innehålla videoinslag)

Meriter:

– studier i/erfarenhet av producentskap eller liknande
– studier i/erfarenhet av ekonomiskt och administrativt arbete
– erfarenhet av föreningsarbete
– körkort och tillgång till bil ett plus

Arbetet inleds under våren 2019. Projektet har beviljats stipendiefinansiering, arbetsersättning betalas. Önskemål angående ersättning skickas med ansökan.

Ansökan på max 1 A4 och CV skickas till teaterhekate@gmail.com senast 31.3.2019

För mer information: kontakta ordförande Minerva Peijari på numret 0443344335 (kl. 14-20).

Nojor – det nya projektet

I ett år nu har vi i det dolda arbetat med vårt nästa projekt – projektet om nojor.Nojor_netti

På Wiktionary definieras noja såhär:

(vardagligt) ångest; skräck; paranoia

Han talar öppet om sina olika nojor, om hur det är att vara styrd av demoner och hur det känns när hela tillvaron är laddad av symboler och fylld av magiska funktioner.

Besläktade ord: nojig
Sammansättningar: åldersnoja
Etymologi: Förkortning av paranoia.

Den här definitionen beskriver ganska bra det vi håller på med. Vi fokuserar på det vardagliga. Vi kämpar med inre demoner. Men förkortar också paranoian och frågar oss: vad är gränsen mellan att vara ”vanligt” nojig och ”ovanligt” nojig? När har nojan tagit över?

Med i teamet nu är Minerva och Frida på scen och My samt Nina-Maria Häggblom av scen. Nina-Maria gör ett fantastiskt arbete med vår dramaturgi och det skall bli roligt att se vad vi kan skapa tillsammans. Vi samarbetar igen med Psykosociala förbundet och har fått en hel del understöd av många stiftelser och fonder. Under våren skall vi ta en mer aktiv roll utåt också, så följ gärna med vårt arbete här eller på Facebook!

Delta i workshop 8.11!

Teater Hekate letar efter frivilliga att delta i en materialinsamlingsworkshop!

Teater Hekate är en teatergrupp som kommer att skapa en turnerande teaterföreställning med arbetstiteln ”Bara noja, paranoia”. Föreställningen kommer att utforska begreppet “nojor” – närmare bestämt gränserna mellan en “normal” noja och en “ohälsosam” noja, samt hur man kan tämja nojor som fått allt för stor kontroll över ens vardag.

Föreställningen kommer att basera sig på verkliga erfarenheter, och därför letar vi nu efter personer som lever/har levt med psykisk ohälsa och som skulle vara intresserade att diskutera ämnet ”nojor” med oss.

Workshopen kommer att hållas i samband med Acceptans chillkväll torsdag 8.11. mellan kl 17:30-19:00 på Eriksgatan 8, Helsingfors. Förhandsanmälningar på adressen haggblon@gmail.com.

Årsmöte hej!

Ikväll hade vi föreningens årsmöte och skålade med ryskt bubbel för ett lyckat verksamhetsår. Tack till Svenska kulturfonden som stött oss och Psykosociala förbundet som blev en viktig samarbetspartner i projekt Habilitet!

Arsmote_2

Från vänster Frida (vice ordförande), Hanna (sekreterare), My (kassör) och Minerva (ordförande).

Avslut

Det är länge sedan någon skrev ett inlägg här. Det var meningen att det skulle bli ett sista foto och hej från Habilitet redan i februari, men så var det så mycket annat som hände genast efter att det bara inte blev av. Här är fotot och hejet nu lite försenat:

Habilitet_rehabcenter

Hej! Här står Tommy och Frida utanför Rehabcenter i Ekenäs efter den allra sista föreställningen av Habilitet.

Vi avslutade projektet nu, eftersom det tagit så mycket krafter att ro i land. Då jag skrivit redogörelse har jag kommit fram till att vi startade allt på hösten 2014 och att det nästan genast hoppade in käppar i hjulen. Vi hade tänkt ha föreställningar redan 2015, men fick skjuta upp med ett helt år. Vi har under projektet arbetat med tre olika regissörer, repeterat i fyra olika utrymmen, drastiskt minskat antalet skådespelare några månader före permiär och varit tvugna att minimera antalet föreställningar och resesträckor… för att… Livet. Livet blev inte som vi tänkt oss. En del av de förhinder vi stötte på var positiva för de ”drabbade” (kanske kan vi berätta mer om det senare). I de övriga fallen var de tragiska, olyckliga och oväntade. Jag är väldigt ledsen att vi inte kunde åka och spela i Österbotten eller till Åland, men vid det laget hade vi bara inte kraft för det.

Så Habilitet är avslutat. Kanske kan det bli aktuellt att spela igen någon gång, men vi vet ännu inget om när det kunde vara. Nu skall vi invänta sommaren och se vilka nya infall vi får i tomrummet som avslutet ger oss.

 

Mentalhälsomässan

habilitet_mentalmassanEn suddig bild får beskriva vårt lyckade besök på Mentalhälsomässan i Helsingfors förra veckans onsdag. En vecka framåt och jag sitter i vardagsrummet och fyller i ansökan för nästa års projekt.

Habilitet är utan tvekan vårt längsta och största projekt hittills. Ännu har vi bara turnérat inom Helsingfors, men nästa vecka skall vi till Karis och för januari och februari har vi Åland och Österbotten på lut. Hoppas datumen passar och bilen hålls hel.

Men sen. Sen är det slut på Habilitet (för denna gång). Sen skall vi göra annat.

Minerva

Idag på G18!

Ungefär ett halvår sedan var vi fyra på scenen på G18. Vi hade fått ledning av Lina Teir inför den demon och talade monolog, monolog, monolog i 45 minuter.

Nu är vi två och har blivit regisserade av Ida Kronholm. Vi skakar och dansar och berättar i 30 minuter, sen diskuterar vi med publiken i 30 minuter. Lite annorlunda.

Föreställning! Jee! Välkommen!

Föreställning 9.11 kl. 19 på G18

Stort tack till publiken på våra första föreställningar! Det var en succé!

Om du missade den då har jag goda nyheter.

Psykosociala förbundet och 4BT bjuder på en föreställning av Habilitet nästa veckas onsdag 9.11 kl. 19. Här är din chans att se den gratis i centrum av Helsingfors! Anmäl dig redan idag, mer info finns här.

Välkommen!

Eskus – Esitystaiteen keskus

img_20161020_170209

 

 

 

 

Eskus ligger i Södervik på det gamla gasverksområdet i Sörnäs. Området är som en stor asfaltplätt som man sedan byggt stora gula hus på. Det finns alltså gott om parkeringsplatser och industrifiilis. I byggnad nummer 6, Puhdistamo, på andra våningen finns tre salar som Eskus hyr ut. Våra föreställningar hålls i en av dem.

Vi märkte att man lätt kommer fram med buss eller metro till Fiskehamnen. Med bil lönar det sig att köra in från Sörnäs strandväg förbi elverket. Hoppas ni hittar hit!

img_20161018_192144 img_20161021_131056

Intervjuer på Vega och X3M!

 

Idag blev vi, Frida och Minerva, intervjuade av radio Vega om Habilitet. Lite pirrigt var det, men framför allt kul att de var så intresserade av pjäsen. Intervjun går att höra i sin helhet här på Yle Arenan.
img_3649

 

Minerva blev också intervjuade till Myteriet som sänds på fredag kl. 12-14. Då mer med fokus på hur det är att tala om sin egen ångest på scen. En del kniviga frågor där, så väl värt att lyssna på! Programmet hittas också senare på Yle Arenan.