Blogg

Delta i workshop 8.11!

Teater Hekate letar efter frivilliga att delta i en materialinsamlingsworkshop!

Teater Hekate är en teatergrupp som kommer att skapa en turnerande teaterföreställning med arbetstiteln ”Bara noja, paranoia”. Föreställningen kommer att utforska begreppet “nojor” – närmare bestämt gränserna mellan en “normal” noja och en “ohälsosam” noja, samt hur man kan tämja nojor som fått allt för stor kontroll över ens vardag.

Föreställningen kommer att basera sig på verkliga erfarenheter, och därför letar vi nu efter personer som lever/har levt med psykisk ohälsa och som skulle vara intresserade att diskutera ämnet ”nojor” med oss.

Workshopen kommer att hållas i samband med Acceptans chillkväll torsdag 8.11. mellan kl 17:30-19:00 på Eriksgatan 8, Helsingfors. Förhandsanmälningar på adressen haggblon@gmail.com.


Årsmöte hej!

Ikväll hade vi föreningens årsmöte och skålade med ryskt bubbel för ett lyckat verksamhetsår. Tack till Svenska kulturfonden som stött oss och Psykosociala förbundet som blev en viktig samarbetspartner i projekt Habilitet!

Arsmote_2

Från vänster Frida (vice ordförande), Hanna (sekreterare), My (kassör) och Minerva (ordförande).


Avslut

Det är länge sedan någon skrev ett inlägg här. Det var meningen att det skulle bli ett sista foto och hej från Habilitet redan i februari, men så var det så mycket annat som hände genast efter att det bara inte blev av. Här är fotot och hejet nu lite försenat:

Habilitet_rehabcenter

Hej! Här står Tommy och Frida utanför Rehabcenter i Ekenäs efter den allra sista föreställningen av Habilitet.

Vi avslutade projektet nu, eftersom det tagit så mycket krafter att ro i land. Då jag skrivit redogörelse har jag kommit fram till att vi startade allt på hösten 2014 och att det nästan genast hoppade in käppar i hjulen. Vi hade tänkt ha föreställningar redan 2015, men fick skjuta upp med ett helt år. Vi har under projektet arbetat med tre olika regissörer, repeterat i fyra olika utrymmen, drastiskt minskat antalet skådespelare några månader före permiär och varit tvugna att minimera antalet föreställningar och resesträckor… för att… Livet. Livet blev inte som vi tänkt oss. En del av de förhinder vi stötte på var positiva för de ”drabbade” (kanske kan vi berätta mer om det senare). I de övriga fallen var de tragiska, olyckliga och oväntade. Jag är väldigt ledsen att vi inte kunde åka och spela i Österbotten eller till Åland, men vid det laget hade vi bara inte kraft för det.

Så Habilitet är avslutat. Kanske kan det bli aktuellt att spela igen någon gång, men vi vet ännu inget om när det kunde vara. Nu skall vi invänta sommaren och se vilka nya infall vi får i tomrummet som avslutet ger oss.

 


Mentalhälsomässan

habilitet_mentalmassanEn suddig bild får beskriva vårt lyckade besök på Mentalhälsomässan i Helsingfors förra veckans onsdag. En vecka framåt och jag sitter i vardagsrummet och fyller i ansökan för nästa års projekt.

Habilitet är utan tvekan vårt längsta och största projekt hittills. Ännu har vi bara turnérat inom Helsingfors, men nästa vecka skall vi till Karis och för januari och februari har vi Åland och Österbotten på lut. Hoppas datumen passar och bilen hålls hel.

Men sen. Sen är det slut på Habilitet (för denna gång). Sen skall vi göra annat.

Minerva


Idag på G18!

Ungefär ett halvår sedan var vi fyra på scenen på G18. Vi hade fått ledning av Lina Teir inför den demon och talade monolog, monolog, monolog i 45 minuter.

Nu är vi två och har blivit regisserade av Ida Kronholm. Vi skakar och dansar och berättar i 30 minuter, sen diskuterar vi med publiken i 30 minuter. Lite annorlunda.

Föreställning! Jee! Välkommen!


Föreställning 9.11 kl. 19 på G18

Stort tack till publiken på våra första föreställningar! Det var en succé!

Om du missade den då har jag goda nyheter.

Psykosociala förbundet och 4BT bjuder på en föreställning av Habilitet nästa veckas onsdag 9.11 kl. 19. Här är din chans att se den gratis i centrum av Helsingfors! Anmäl dig redan idag, mer info finns här.

Välkommen!


Eskus – Esitystaiteen keskus

img_20161020_170209

 

 

 

 

Eskus ligger i Södervik på det gamla gasverksområdet i Sörnäs. Området är som en stor asfaltplätt som man sedan byggt stora gula hus på. Det finns alltså gott om parkeringsplatser och industrifiilis. I byggnad nummer 6, Puhdistamo, på andra våningen finns tre salar som Eskus hyr ut. Våra föreställningar hålls i en av dem.

Vi märkte att man lätt kommer fram med buss eller metro till Fiskehamnen. Med bil lönar det sig att köra in från Sörnäs strandväg förbi elverket. Hoppas ni hittar hit!

img_20161018_192144 img_20161021_131056


Intervjuer på Vega och X3M!

 

Idag blev vi, Frida och Minerva, intervjuade av radio Vega om Habilitet. Lite pirrigt var det, men framför allt kul att de var så intresserade av pjäsen. Intervjun går att höra i sin helhet här på Yle Arenan.
img_3649

 

Minerva blev också intervjuade till Myteriet som sänds på fredag kl. 12-14. Då mer med fokus på hur det är att tala om sin egen ångest på scen. En del kniviga frågor där, så väl värt att lyssna på! Programmet hittas också senare på Yle Arenan.


Premiär på Eskus 21.10!

Hjärtligt välkommen på våra första föreställningar på Eskus!

Premiär fredag 21.10 kl. 19!

Övriga föreställningar: Lördag 22.10 kl. 19 och söndag 23.10 kl. 17 och 19.

Föreställningen tar ca 1 timme, inkluderat publikdiskussion efter den sceniska delen. Eskus ligger i byggnaden Puhdistamo i Södervik, esitystaide.fi.

Biljetterna köps vid dörren och kostar 5 e för den med mindre pengar och 10 e för den med mer. Om man vill understöda Teater Hekate verksamhet kan man också köpa en ”ängelbiljett” för 20 e. Bokningar tas emot på teaterhekate@gmail.com.


Flickan, Mamman och Demonerna

img_20160923_213430Ida, Frida och Minerva var och såg den fenomenala filmen ”Flickan, Mamman och Demonerna” på Korjaamo kino. Rekommenderas varmt! Efteråt ett lika varmt mingel med regissören Suzanne Osten och andra coola typer. img_20160923_213622

Vi blev ännu mer övertygade om att verkliga berättelser om mental sjukdom behöver komma fram. Filmen fokuserar på barnets perspektiv, som ofta blir förbisett i det vuxna samhället. Åldersgränser kan med fördel trotsas i detta fall.